«Søtt og farlig» er årets elevbok

Førsteklassingene ved Røyken videregående har skrevet en bok med fagtekster om et dagsaktuelt tema. – Et gjennomsolid prosjekt, sier juryen.

 Forsidefoto: Pexels / CC0

Forsidefoto: Pexels / CC0

Alle som har publisert ebøker i Elevforlagets bokhylle i løpet av skoleåret, har deltatt i konkurransen om å bli Årets elevbok, og nå har juryen talt. Vinnerboka, som er skrevet av elever i Vg1 ST ved Røyken videregående, heter «Søtt og farlig», og er en samling fagtekster i et tverrfaglig prosjekt mellom naturfag og norsk.

Premien for å vinne konkurransen er å få eboka redaksjonelt bearbeidet og trykket opp som papirbok i 100 eksemplarer.

Juryens begrunnelse

Juryen mener at vinnerboka stikker seg ut fordi den er mer gjennomarbeidet enn de andre prosjektene. I tillegg har førsteklassingene ved Røyken vgs gjort en god jobb med kildehenvisninger og viser høy bevissthet om opphavsrett og kildekritikk, noe juryen også har lagt vekt på. I juryens uttalelse heter det også:

Å utgi bøker handler ikke bare om å skrive gode ideer og kreative tekster. Bokutgivelse handler like mye om redigering. Kutt, omskrivninger og atter omskrivninger. Tekstene i «Søtt og farlig» framstår som gjennomarbeidet og godt redigert og gir derfor et veldig godt helhetsinntrykk. 

– Her har vi et gjennomsolid prosjekt, mener jurymedlem Jørgen Moltubak.

– Utrolig moro

– Dette var utrolig moro for elevene som har jobbet knallhardt med dette tverrfaglige prosjektet. Vi synes det er ekstra morsomt at kilder blir nevnt som grunnlag for premieringen, fordi det har vært hovedfokus på kildebruk. I en verden av fake news og økt tilfang av informasjon, ser vi at jobbingen med Elevforlaget har gitt elevene større forutsetninger for å skille fleip fra fakta. Nå ser vi fram til å jobbe videre med boka og til slutt få lov å holde den boken i hånda, sier skolebibliotekar Rigmor Plikk ved Røyken vgs.

Skolebibliotekaren har hatt en sentral rolle som initiativtaker og koordinator i prosjektet, der utvalgte elever fra hele førsteklasse har blitt samlet til antologien.

Vi vil senere komme med en større sak om vinnerprosjektet på Røyken vgs.

 Juryen, fra venstre: Anne Cathrine Gotaas, Jørgen Moltubak og Steffen RM Sørum. Foto: Kjetil Nordengen

Juryen, fra venstre: Anne Cathrine Gotaas, Jørgen Moltubak og Steffen RM Sørum. Foto: Kjetil Nordengen

Mange gode prosjekter

Juryen var for øvrig enige om at det var mange gode kandidater blant de innleverte bidragene.

– Ikke minst vitner mange av prosjektene om stor kreativitet og skriveglede, sier jurymedlem Steffen RM Sørum.

I tillegg til vinneren fra Røyken, er to andre bokprosjekter trukket fram gjennom hederlig omtale: Klasse 9C fra Kristelig Gymnasium og tre klasser på åttende trinn fra Nordre Modum ungdomsskole.

Du kan lese hele juryens begrunnelse her.

Om Elevforlaget og Årets elevbok

Elevforlaget er et prosjekt som er initiert av Forleggerforeningen i samarbeid med undervisningsforlagene, og har som mål å spre kunnskap om bokproduksjon og om opphavsrett og riktig kildebruk. Elevforlaget er støttet av Kopinor, og drives i dag av TV2 Skole.

Det er i år første gang konkurransen arrangeres, men den vil bli en årlig tradisjon.

Juryen har bestått av:

  • Steffen RM Sørum er forlagsredaktør hos Cappelen Damm og forfatter. Siste bok «Skriv genialt» sammen med Eldrid Johansen, som de også ble Bragenominert og fikk Kulturdepartementets fagbokpris for.
  • Jørgen Moltubak er lærer, forlagskonsulent og forfatter. Han har skrevet bøker om blant annet undervisning og formidling. Siste bok heter «Fortellemagi: Kunsten å bruke fortellinger i formidling».
  • Anne Cathrine Gotaas er redaksjonssjef TV2 Skole, forfatter, foredragsholder og tidligere lærer ved Sandvika og Eikeli videregående skoler.