Slik bruker du Elevforlaget

Her finner du de fleste svarene på hvordan du kan jobbe med Elevforlaget. Hvis du ikke finner svaret her, se under vår vanlige-spørsmål-seksjon eller ta kontakt via kontaktskjemaet.

Enkel innlogging med Feide

Elevforlaget er gratis og du trenger ingen lisens. Du bare logger rett inn med ditt Feide-brukernavn og passord. Hvis du ikke får logget inn, er det fordi tjenesten ikke er åpnet hos Feide-brukerstøtte i din kommune eller ditt fylke. Her er en liste over kontaktinformasjon til FEIDE brukerstøtte. Du kan også kontakte IKT-ansvarlig på din egen skole.

Til høyre ser du en video som forklarer hvordan dette gjøres.


Planlegg undervisningen

Vurder om du vil la deg inspirere av et av Elevforlagets eksempelopplegg eller om du vil lage et eget opplegg. Vurder også om du vil gjøre prosjektet tverrfaglig, og hvilke andre lærere du i så fall kan arbeide sammen med.

Vi har beskrevet i fem trinn hvordan klassen kommer seg fra å planlegge et bokprosjekt til endelig å publisere boken sin. Her kan du lese kortversjonen av hva som skjer i de ulike arbeidsoppdragene

Redaktøreksamen

Underveis i arbeidet lenkes det til temasider om opphavsrett, kildekritikk og personvern. Alle elevene (og læreren) bør gjennomgå disse temaene før publisering. At stoffet er gjennomgått, kan kontrolleres på en av to måter:

  1. En test. Alle må bestå en "redaktøreksamen" før boka kan publiseres. Denne finner du på her på TV 2 Skole. 
  2. En egenerklæring. Alle må fylle ut en egenerklæring som de leverer til læreren. Denne er kun til intern bruk og får ingen juridiske følger, men vil virke bevisstgjørende på de aktuelle temaene.

I mange fag er disse temaene knyttet direkte til kompetansemål og i alle fag er de del av den grunnleggende digitale kompetansen som alle elever skal tilegne seg. Les mer her om redaktøreksamen.

Elever under 15 - samtykke for publisering

I Elevforlaget skal klassen lage en ebok som skal publiseres på nett. Elever over 15 år kan samtykke til slik publisering på egenhånd, mens yngre elever må ha samtykke fra foreldre (og samtykke selv) før noe de har skrevet kan publiseres. Mange skoler har rutiner for slik publisering slik at dette er avklart. Men om du er usikker, kan du laste ned et utkast til en slik samtykkeerklæring her.

Du kan også lese mer om hvordan du som lærer ivaretar elevenes personvern på Personvernskolen.


Inne i arbeidsplattformen

Her kan du se hvordan de ulike arbeidsoppgavene inne i arbeidsplattformen utføres. Du finner alle disse videoene på Elevforlagets YouTube-kanal.

 

Start et bokprosjekt

Den første videoen viser hvordan du starter et nytt prosjekt inne i Elevforlagets arbeidsplattform. Det er verdt å merke seg at kun lærere kan opprette nye prosjekter og å publisere bøker. Elevene har kun tilgang til å redigere på innholdet i boka. 


Lag kapitler

Neste video tar for seg hvordan du deler boka inn i kapitler, som også fungerer som gruppeinndeling i klassen. 

Du bestemmer selv om du vil sette opp kapitlene selv på forhånd, eller om du vil la elevene opprette sine egne kapitler.


Inviter brukere med epost

Inviter brukere til å delta i prosjektet ditt. Det er viktig at du følger denne oppskriften for at det skal gå enklest mulig. Elevene må logge seg første gang på via en link som blir sendt ut som epost når du sender invitasjon.

NYTT 2017! Inviter brukere med kode

Inviter brukere på en ny og enklere måte. se her!


Redigere tekst og bilder

Sett tekst og bilder sammen til en bok. Vær nøye når du gjør de ulike arbeidsoppgavene, så slipper du ekstraarbeid. Det beste er å lime inn tekst helt uten formatering og så stile teksten inne i arbeidsplattformen. 


Design

I Elevforlagets plattform er designet mer eller mindre forhåndsbestemt, slik at eboka får et proft og helhetlig utseende. Du velger bare det designet som passer i menyen til høyre.

Er det en sakprosatekst dere har laget, velger dere designtypen artikkel, er det skjønnlitteratur, velger dere roman. Designtypen fleksibel kan også brukes til alle typer tekster om det foretrekkes. Når et design er valgt, vil det gjelde for hele boka. 


Publisere tekst

I Elevforlaget kan du enkelt gjøre ferdig bokfila, enten du vil lage ebok eller papirbok eller et hefte du skal skrive ut på skolen. Når innholdet i boka er lagt inn (husk at omslagsbilde også må lastes opp), kan læreren trykke på PUBLISERE-knappen. Ta det med ro, ingenting blir publisert helt ennå, du kommer til siden der du lager bokfil. Huk av det bokformatet du ønsker å ta ut, sjekk innstillingene og trykk på EKSPORTER BOK. Da får du en fil som du kan laste ned på din egen PC. Denne sendes så til Elevforlaget.

Du kan ta ut tre ulike typer bokfil fra Elevforlaget:

  1. Trykke-PDF: Her får du den fila du trenger hvis du skal sende boka til et trykkeri. Hvis du ønsker å trykke bok, bør du ta kontakt med Elevforlaget, så hjelper vi deg med prosessen.
  2. Skjerm-PDF: Her får du en vanlig PDF, som du for eksempel kan skrive ut og kopiere på skolens kopimaskin
  3. EPUB: Her får du riktig format for ebok. 

OBS: Elevforlaget kan ikke ta redaksjonelt ansvar for innholdet i ebøkene som publiseres, skolen selv må stå oppført som utgiver av eboka. Dersom vi blir oppmerksomme på brudd på opphavsretten eller oppdager krenkende eller støtende stoff, vil publikasjonen bli fjernet fra Elevforlagets nettsider.