Video

Nå skal du finne gode bilder eller illustrasjoner til teksten din.

Illustrere

Nå skal du finne gode bilder eller illustrasjoner til teksten din. Skal du bruke bilder som andre eier, er det viktig at du avklarer om du har lov til å bruke dem.

Bilder og illustrasjoner kan gjøre stoffet lettere å forstå eller gi rask informasjon, utfylle teksten, uttrykke og påvirke følelser og holdninger eller rett og slett bare være til pynt. I arbeidet med å illustrere teksten skal du gjennom det følgende:

 • Finne eller lage bilder eller illustrasjoner som passer til teksten
 • Sørge for at du har lov til å bruke bildene og at alle som er avbildet har gitt samtykke
 • Kreditere fotograf (opphavsperson)

Bare tekst?

Noen tenker sikkert at de ikke trenger bilder til boka. Kanskje skal teksten få stå i fokus. Allikevel vil nok de fleste vil være enig i at en bok med bilder er finere å bla i enn en bok med bare tekst. Kanskje kan diktsamlingen pyntes med egne tegninger? Kanskje kan novellen kombineres med et foto du har tatt selv? Uansett bør boken ha en fin forside, og da gjelder samme regler som for bilder og illustrasjoner inne i boka.

Typer bilder og illustrasjoner

 • Ta dine egne bilder. Mye stoff kan illustreres ved å ta egne bilder, for eksempel med digitalkamera eller mobilen. Da er det viktig at de som er avbildet gir samtykke til at bildet publiseres.
 • Tegn og forklar. Du kan lage tegninger av grafer eller diagrammer, og så ta bilde av dem med mobilkamera.
 • Lag et kunstverk. Noen ganger skal bilder være en del av et kunstverk, for eksempel som illustrasjon til en novelle du har skrevet. Da er det bare å ta blyanten fatt.
 • Finn bilder i bøker eller på internett. Nettet er fullt av bilder. Men når du skal publisere noe som ditt eget, må du være sikker på at du har lov til å bruke det.

Bilder på nettet

Når du skal finne bilder for å illustrere teksten din, å du sørge for at du finner bilder du har lov til å bruke. Før du tenker på å bruke bilder fra internett, må du lese denne teksten om opphavsrett.

Men mange bilder kan du bruke. En del fotografer vil gjerne at du skal bruke bildet deres, og de bryr seg ikke om å få betalt for det. Her er noen enkle måter å finne fram til de bildene på nettet du faktisk kan bruke:

 • Gå til nettsteder for gratis bilder, som for eksempel Creative Commons, Unsplash, Pixabay og PicJumbo.
 • Sett søkeinnstillingene på Google til å bare vise bilder du fritt kan bruke. Her kan du lese om hvordan du kan søke etter lovlige bilder på Google. Mange historiske bilder er såkalt offentlig eiendom, og vil komme opp på slike søk. De kan brukes som du vil.
 • Ta kontakt med de som eier bildet, og spør om du kan bruke det. De fleste nettsider oppgir en epostadresse eller telefonnummer. Hvis bildet er fra en avis eller lignende er det bare å ringe til redaksjonen og spørre om du kan få bruke det bestemte bildet. Du vil ofte få ja.

Formater

Bilder har enten breddeformat (liggende) eller høydeformat (stående). Vær klar over at bilder i høydeformat fort vil ta veldig stor plass på en bokside.

Det er også viktig at bildene har god nok kvalitet. Hvis bildet skal være i en ebok, er det nok at bildet ser bra ut på en PC-skjerm. Hvis det skal trykkes, er kravene strengere. Det som ser pent ut på skjerm, ser ikke alltid pent ut på trykk.


Arbeidsoppdrag illustrereSkrive ikon

 • Finn 1-3 bilder du vil bruke for å illustrere poengene i artikkelen du har skrevet. Lagre dem som bildefiler på PCen, ikke lim dem inn i tekstdokumentet ditt.
 • Sørg for at du har lov til å bruke bildene, og husk på at opphavspersonen skal kreditteres.
 • Last bildene opp i arbeidsplattformen.