Video

Tekster og bilder settes sammen til kapitler i en bok som kan publiseres.

Utforme

I det fjerde arbeidsoppdraget skal tekster og bilder settes sammen til kapitler i en bok som kan publiseres. Her må klassen også bestemme hva slags forside boken skal ha.

I utformingen av boken skal du gjennom følgende arbeidsoppgaver:

 • plassere bilder eller illustrasjoner der de passer best inn i teksten
 • vurdere hva slags stil som passer til boka
 • lage forside til boka

Hvis du ikke har gjort det før, må du nå logge deg inn i arbeidsplattformen. Første gang du logger inn skal det skje via en epost du får fra læreren din, senere bruker du bare LOGG INN-knappen øverst til høyre på siden.

Tekst og bilder - slik gjør du

Her kan du se en video som viser hvordan du legger tekst og bilder inn i arbeidsplattformen. For at boka skal se så proff som mulig ut, er det viktig at du gjør som i videoen.

Design

Klassen må komme til enighet slik at boken får et enhetlig design. I Elevforlagets arbeidsplattform går det meste av designjobben av seg selv, det er bare snakk om å velge stil. For at boka skal bli pen, er det best å velge en stil og følge den. Det betyr at du ikke bør endre skriftstørrelser osv. på egenhånd inne i arbeidsplattformen. En bok ser penest ut hvis alle kapitler er like.

Allikevel må dere bli enig om noen saker:

 • Byline. Skal navnet til forfatteren stå foran hver tekst? Hvor skal den i såfall plasseres? Rett under tittelen? Bakerst i teksten?
 • Mellomtitler. Skal det brukes mellomtitler? I så fall må du bruke stilingen i arbeidsplattformen til å lage mellomtitler.
 • Bildetekster. Skal dere ha bildetekster? Hva skal stå i bildetekstene? Husk at det er vanlig å plassere fotohenvisningene her.

OBS: I Elevforlagets arbeidsplattform vil ikke den ferdige boka se ut som det du ser i vinduet i nettlseseren. Der vil du se hva slags skrifttype som brukes, og hvordan bilder er plassert, men du vil ikke kunne se hvordan den ferdige boka vil se ut. For å se den ferdige boka, enten det er ebok eller papirbok, må læreren trykke på PUBLISER-knappen for slik å lage en bokfil.

Forside

Nå er det også på tide at boka får en forside, også kalt omslag. Når en skal lage en forside til en bok, gjelder samme regler for opphavsrett og personvern som for bildebruk ellers i boka. Dessuten er det viktig at alle forsidene lages i riktig størrelsesforhold ettersom om det er en ebok eller en papirbok du lager. Ebøker som skal ligge på nett bør ha forside med ganske lav oppløsning, men dersom du skal trykke bøker er det viktig at oppløsningen er veldig god. Du kan lese mer om trykking av bøker her. Omslaget til en ebok hos Elevforlaget skal være i størrelsesforholdet 2:3, helst i 400x600 piksler. Her kan du se en video om hvordan du tilpasser bildet ditt til denne størrelsen ved hjelp av standardprogrammet Paint.

En forside lager du enten i et tegneprogram på PCen, eller du kan bruke et gratis forsideverktøy på nett, som for eksempel Cover Creator.

Dette kan gjøres på ulike måter:

 • En elev eller en gruppe elever får ansvaret for å designe forsiden
 • Flere sender inn forslag til forside, før klassen stemmer fram det de syns er det beste forslaget.

Arbeidsoppdrag utformeSkrive ikon

 • Plasser bilder der de passer best inn i teksten, og lag gjerne bildetekster.
 • Diskuter i klassen og kom fram til hva slags stil boken skal ha.
 • Diskuter i klassen og kom fram til hvilken forside dere vil bruke.
 • Last opp vinnerforsiden til arbeidsplattformen.