Video

Det er du som bestemmer over ditt privatliv og personlige opplysninger. Og derfor må du også respektere andres rett til det samme.

Personvern

Det er du som bestemmer over ditt privatliv og personlige opplysninger. Og derfor må du også respektere andres rett til det samme. Og du må også respektere at det som er ok for deg, kanskje ikke er ok for andre.

Personvern handler om at du har rett på et privatliv og at det er du selv som skal få bestemme over dine egne personopplysninger. Det er slike opplysninger som navn og adresse, alder og telefonnummer, men også bilder og videoer du er med i. Ingen kan bruke slike opplysninger uten at du sier det er greit. Før du leser videre om personvern, kan du se denne videoen fra nettstedet dubestemmer.no. Der kan du også lese videre om personvern og hva som gjelder for akkurat din aldersgruppe

Retten til privatliv

At alle har rett på et privatliv betyr at det er grenser for hvor tett innpå oss vi ønsker andre mennesker og hva vi vil at andre skal vite om oss. Det er ikke sikkert du vil dele alt i livet ditt med andre mennesker. Det behøver ikke være fordi du skjuler noe eller har gjort noe ulovlig, men bare fordi du vil være i fred. Det kan for eksempel dreie seg om informasjoner om helse og sykdom, om seksuell legning eller annet som handler om seksualitet, politiske meninger eller religion. Du kan dele så mye du vil, men du kan også la være. Det skal være ditt valg.

Hva er greit for deg?

Noen ønsker at andre skal få vite mye, for eksempel ved at man deler bilder og informasjon på sosiale medier, andre vil holde seg for seg selv. Det er ingen som skal bestemme hvor mye av livet ditt du vil dele med andre. Dette gjelder også hvis foreldrene dine legger ut bilder av deg på internett. I det daglige tenker vi ikke så ofte over personvern og privatlivets fred, men det kan være veldig ubehagelig når noen krenker ditt privatliv. Hvis du forteller en venn du stoler på at du har fått en pinlig sykdom, forventer du at denne vennen ikke forteller alle om det ved første anledning. Eller hva om noen filmer deg i gymgarderoben og legger det ut på nettet. Mange ville føle dette som at man har fått privatlivet krenket. Men for å unngå at noen misbruker informasjon om deg, må du også passe på selv. Alt som er på nettet kan lett komme på avveie. Selv om det bare er en epost til en venn, kan mye skje. Og deler du bilder eller videoer på sosiale medier, bør du være trygg på at dette er noe du syns det er greit at absolutt alle kan se. For absolutt alle kan komme til å se det.

Spør alltid om lov?

Den andre siden av saken er at du også må respektere andres privatliv. Hvis du har tatt et bilde av noen eller filmet noen, må du spørre om lov før du legger det ut på nettet, akkurat slik andre ikke har lov til å bruke et bilde eller en video du er med i, uten at du sier det er greit. Dette gjelder også for både opplysninger i teksten og bilder du vil bruke i forbindelse med boka dere skal publisere med Elevforlaget. Det er veldig fint å ta bilder selv, men da må du sørge for at alle som er avbildet har gitt sin tillatelse til å bli avbildet.